- ارزیابی حساسیت به داروی بیهوشی سوکسینیل کولین قبل از عمل جراحی.
- ارزیابی و جلوگیری از عوارض طولانی مدت بیهوشی بعد از عمل جراحی (افرادیکه سطح پایینی از فعالیت کولین استراز در سرم نشان می دهند نیاز به مقدار بسیار کمی از سوکسینیل کولین برای بلوکه کردن ارتباط عصبی –ماهیچه ای دارند)
- مانیتور کردن مسمومیت با حشره کش های حاوی ارگانوفسفات و کاربامات و هم چنین بررسی میزان حساسیت به این مواد.
نمونه مورد نیاز:
سرم
روش انجام آزمایش:
Spectrophotometry-Kinetic
مقادیر مرجع:
مقادیر مرجع بر اساس نوع کیت و روش مورد استفاده می تواند متفاوت باشد اما به طور معمول:
مقدار طبیعی در مردان:
5320-12920 U/L
مقدار طبیعی در زنان :
0-15 سال : 5320-12920 U/L
16-39 سال : 4260-11250 U/L
40-41 سال : 5320-12920 U/L
42 سال≥ : 5320-12920 U/L
نکته: مقادیر طبیعی در خانم هایی با سن بین 18-41 سال که باردار هستند و یا داروهای ضدبارداری مصرف می کنند 3650-9120 U/L می باشد.
دو نوع از کولین استراز در خون وجود دارد: کولین استراز واقعی (true cholinesterase) یا استیل کولین استراز، که در گلبول های قرمز وجود دارد و کولین استراز کاذب (pseudo cholinesterase) یا استیل کولین هیدرولاز ،که در سرم یا پلاسما وجود دارد.
استیل کولین استراز مسئول هیدرولیز استیل کولین آزاد شده از پایانه های عصبی جهت انتقال پیام های عصبی از طریق سیناپس های عصبی می باشد.
کولین استراز کاذب علاوه بر سرم در کبد، پانکراس، قلب و مغز وجود دارد و نقش بیولوژیکی آن به خوبی شناخته نشده است.
حشره کش های حاوی ارگانوفسفات مهار کننده های بالقوه برای استیل کولین استراز واقعی بوده و هم چنین باعث کاهش سطح کولین استراز کاذب می شوند. مقادیر پایین از این آنزیم هم چنین در بیماری های کبدی مانند سیروز کبدی و کارسینوماهای کبدی مشاهده می شود.
کولین استراز کاذب داروهای شل کننده عضلانی مانند سوکسینیل کولین و mivacurium را متابولیزه می کند، بنابراین هرگونه تغییر در مقدار کولین استراز کاذب می تواند برروی اثرات فیزیولوژیکِ این داروها تأثیرگذار باشد.
برخی از افراد دارای جهش های ژنتیکی در ژن مربوط به این آنزیم هستند بنابراین قادر به متابولیزه کردن داروهای شل کننده عضلانی نیستند و با مصرف این دارو ها ممکن است دچار آتنه (توقف تنفس) طولانی مدت شوند. این افراد که دارای سطوح پایینتری از این آنزیم هستند می توانند برای جهش ها هموزیگوت و یا هتروزیگوت باشند.
کاهش سطح آنزیم می تواند نشان دهندۀ قرار گرفتن در معرض حشره کش های حاوی ارگانوفسفات و یا بیماری کبدی باشد. در این موارد بایستی جهش های ژنتیکی در فرد مورد ارزیابی قرار بگیرد.
نحوۀ وراثت ژن معیوب به صورت اتوزومال مغلوب می باشد. اگر در فردی از یک خانواده ژن معیوب پیدا شد، سایر افراد خانواده نیز بایستی از لحاظ جهش ژنتیکی بررسی شوند.
افراد هتروزیگوت برای این جهش ها دارای سطوح متوسطی از این آنزیم می باشند.
- برخی افراد علی رغم دارا بودن جهش بصورت هموزیگوت یا هتروزیگوت و حساس بودن به سوکسینیل کولین ممکن است مقادیرطبیعی از این آنزیم را نشان دهند. در این افراد انجام تست ممانعت با dibucaine برای تائید حضور آلل غیرطبیعی ضروری می باشد.
- شیمی درمانی می تواند برروی نتایج این تست تأثیرگذار باشد. این تأثیر به دلیل عوارض کبدی ناشی از شیمی درمانی می باشد و ممکن است سطح آنزیم را پایینتر نشان دهد.